2014. július 31., csütörtök

Egyszerű zabpelyhes keksz

Nagyon szeretem a zabpelyhet, olyannyira, hogy szinte 2-3 naponta benne van az étrendemben. A zabpehely egy rendkívül egészséges étel, a glikémiás indexe is alacsony. Lassan szívódik fel és a vércukor szintet sem emeli jelentősen. Fogyasztása jó hatással van a koleszterinszintre, csökkenti azt, valamint a szív - és érrendszeri megbetegedések kockázatát is csökkentjük vele, ha rendszeresen fogyasztjuk. Sok ásványi anyagot és antioxidánst tartalmaz, nagyon jó vas, cink, E-vitamin, magnézium és rost forrás. 


A zabpelyhes kekszeket sokáig a férjemmel a közértben vásároltuk, míg nem arra jutottunk, hogy itthon is el tudjuk készíteni és úgy variáljuk az alapreceptet ahogy akarjuk.

A kekszek nagyon hamar készen vannak, a hozzávalókból az összeállítás nagyjából 10 perc, utána a tészta kicsit pihen a hűtőben, majd a sütés már csak nagyjából negyed óra.

Amire szükség van:
- 15 dkg vaj,
- 2 evőkanál méz,
- 15 dkg liszt (én teljes kiőrlésűt szoktam használni),
- 10 dkg finom szemű zabpehely,
- 8 dkg barna cukor,
- 1/2 teáskanál szódabikarbóna,
- 1 kiskanál őrölt fahéj (lehet több is, ízlés szerint),
- 1 tasak vaníliás cukor,
- 4 evőkanál tej.

Elkészítés: A vajat a mézzel együtt fel kell olvasztani. A többi hozzávalót egy tálkában szárazon összekeverjük, majd a megolvasztott vaj és méz keveréket valamint a tejet hozzáöntjük. Az egészet jól elkeverjük, majd a hűtőbe tesszük pihenni a tésztát 1-2 órára. Azt követően a tésztából tetszés szerinti nagyságú golyókat formálunk, majd kicsit összelapítva tegyük a sütőpapírral bélelt tepsibe. 180 fokos sütőben 10-12 perc alatt készen vannak.


Jó sütögetést mindenkinek!



1 megjegyzés: