2014. július 10., csütörtök

Méregtelenítés nyáron is!



Bizonyára furcsának találjátok hogy ez a téma előkerül a nyár közepén. Én egy évben többször is tartok hosszabb -  rövidebb méregtelenítő kúrát már évek óta, és nagyon jó tapasztalataim vannak ezen a téren.


Általánosságban az mondható el, hogy minden méregtelenítő és tisztító kúra áldásos hatással van a szervezetünkre, hatékonyabb lesz a táplálék feldolgozása, kiegyensúlyozottabb az emésztés, erősödik az immunrendszer és a bőr is szebb lesz, ami nekünk Hölgyeknek különösen vonzó lehet. 

Általában tavasszal és ősszel ajánlott egy alapos, lehetőleg egy hetes kúrát tartani, de én rendszeresen ilyenkor is csinálom, méghozzá azért, mert a természet ilyenkor tálcán ajánlja hozzá az "eszközöket" szuper egészséges gyümölcsök formájában. 


Az eper, málna, barack, cseresznye, meggy, dinnye mind mind alkalmasak arra, hogy napi betevőink legyenek ásványvíz és vagy gyógytea kíséretében. Részletesen olvashattok a gyümölcsök vitamin tartalmáról ITT.

A férjemmel általában a hétvégéket szoktunk rászánni, de van úgy, hogy már a hétköznapokat is ebben a szellemben éljük. Simán kibírható, meglepő, de a zöldségek és a gyümölcsök is nagy energiatartalommal bírnak, lehet mellette dolgozni, fizikai munkát végezni, persze csak módjával. A nagyobb kúrákat nyilván nem akkor kell csinálni, amikor hajtás van a cégnél, vagy zűrös az életünk. Azt jó szabadság, vagy nyugisabb életszakaszban végezni. 


Mindenkinek a saját igényeire, esetleges krónikus betegségekre tekintettel kell lenni amikor méregtelenítő kúrát állít össze magának, sőt vannak esetek, amikor szakemberrel történő konzultáció javallott, aki pl. dietetikus is lehet. Az interneten hemzsegnem a receptek és a mintaétrendek, viszont ez nem azt jelenti, hogy elejétől a végig kötelezően csinálni kell, ha bírjuk, ha nem, ha tudjuk csinálni, ha nem. 
Eleve aki még eddig ilyesmivel nem próbálkozott, annak nem az 1 hónapos kúrával kell kezdeni, mert annak még rossz vége is lehet. Folyamatosan kell a szervezetet felkészíteni, ráhangolni arra, hogy a megszokott napi menettől eltérően kapja majd a folyadékot és a kevés, fokozatosan adagolt táplálékot. 


Én előre megtervezem, hogy hány napról legyen szó, ami már a tartalmát is megmutatja. Néhány napos kúra esetében véleményem szerint már az is jó, ha a cukrot, a fehér lisztből készült termékeket elhagyjuk, nem iszunk esetleg kávét, hanem helyette a napi 2 l folyadék bevitelre és a sok gyümölcs és zöldség fogyasztásra fókuszálunk, lehetőleg nyersen, vagy párolva. De már akkor is sokat teszünk az egészségünkért, ha sok folyadékot iszunk, pl. citromos vizet. 


Én úgy szoktam csinálni, hogy egy évben legalább négy komolyabb méregtelenítést végzek, ami egy hetes, és akkor valóban odafigyelek rendesen. 
Amire szükség van, az az, hogy meg kell előre tervezni a hetet, jó ha be is vásárolunk, hiszen olyan sok mindenre nincs is szükség. 

1. nap: csak folyadék, legalább 2 liter, de inkább kicsit több legyen, szénsavmentes ásványvíz, vagy gyógytea, esetleg gyümölcslé. - kibírható :-)

2. nap: szintén sok folyadék, de már a nap folyamán többször eszem gyümölcsöt, pl. almát, szőlőt, vagy amit éppen a szezon kínál.

3. nap: a folyadék szintén adott, de a gyümölcsök kiegészülnek zöldségekkel, lehetőleg ezeket is nyersen együk. 


4. nap: a folyadék adott még mindig, de az étrendben már szerepelhet párolt zöldség is, amihez lehet zsíradékot adni. 

5. nap: a fentiek mellett teljes kiörlésű lisztből készült kenyér és sajt is pl. Gyümölcsök, zöldségek mehetnek. 


6. nap: fentiek mellett sovány tejtermékek. Sok sok folyadék. Sovány húsból lehet natúr szeletet enni pl. 

7. nap: fentiek együtt, változatosan kombinálva. 


Ezalatt az egy hét alatt, én kerülöm a cukor bevitelét, kávé és alkohol is tiltólistán van szigorúan. Ha van időm és kedvem, akkor az 5. naptól szoktam olyan fürdőt venni, amibe bázisport teszek. Erre ITT találtok egy jó példát. Vagy a gyógyszertárakban is van, bázisporként kell kérni, általában van mindig készen. Ennek a fürdőnek lényege hogy a testbe lévő és feloldódott savak a bőrön keresztül tudjanak távozni. Legalább egy óra javallott a vízben, de lehet több ideig is benne tartózkodni. Ilyenkor igyekszem csak és kizárólag natúr termékeket használni, natúr szappanokat és sheavajat testápolásra. Higgyétek el, a bőr mintha újjászületne. Lehet még ezt szaunázással is fokozni, aki bírja és akinek az egészségi állapota is megengedi. A méregtelenítésről bővebben ITT olvashattok. 



Ha valaki nem akar nyáron egy ilyen egy hétig tartó kúrnak nekimenni, már azzal is nagyon sokat tesz, ha odafigyel a nyári gyümölcsáradatra és jól feltankolja a szervezetét vitaminokkal, és sok sok folyadékot iszik. 
Belsőleg egyéb módon is lehet a folyamatot segíteni, egy kúrát lehet csinálni Silegonnal, ami a közismert másiatövis kivonat májra gyakorolt jótékony hatásán alapul. Elérhettek egy méregtelenítéssel foglalkozó összefoglalót a Silegontól ITT

Mindenkinek kedves egészségére :-) Nektek van valami tippetek, vagy bevált gyakorlatotok ebben a témában? 

Képek forrása: pinterest.com

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése